Κίνδυνος!
Αυτή τη στιγμή φαίνεται να υπάρχουν επικίνδυνα αδέσποτα σκυλιά στο φαράγγι στο ηφαίστειο Σουσάκι! Προφανώς έχουν ήδη επιτεθεί σε επισκέπτες και τους έχουν τραυματίσει σοβαρά.

 

 

Ένα μυστηριώδες ηφαίστειο

Εάν είστε στο δρόμο από την Αθήνα προς την Κόρινθο, θα δείτε ένα εντυπωσιακά χρωματισμένο φαράγγι κοντά στα διυλιστήρια στη δεξιά πλευρά της πλαγιάς του βουνού. Κρύβει μέρος ενός ηφαιστείου 20-30 εκατομμυρίων ετών που εξακολουθεί να δείχνει σημάδια δραστηριότητας. Ακόμα κι αν δεν έχει εκραγεί για μεγάλο χρονικό διάστημα, εξακολουθούν να υπάρχουν ενεργές φουμαρόλες (διαφυγές ζεστού αερίου) και μοφέτες (επικίνδυνα αέρια διοξειδίου του άνθρακα). Στο παρελθόν μάζεψαν το θείο και αλουνίτη. Υπάρχουν μερικές σπηλιές που είναι καλύτερα να μην μπείτε! Εκπέμπουν αέριο διοξείδιο του άνθρακα που δεν μπορείτε να μυρίσετε. Κίνδυνος πνιγμού! Ακόμα και όταν δεν υπάρχει άνεμος, δεν πρέπει να μπείτε στο φαράγγι. Στο μπροστινό μέρος υπάρχουν οι περισσότερες φουμαρόλες και επίσης ένα μέρος όπου έχουν σχηματιστεί πολυάριθμοι κρύσταλλοι γύψου. Η υδροθερμική δραστηριότητα που απέθεσε μεταλλεύματα μπορεί να παρατηρηθεί σε πολλά σημεία σκουριάς. Υπάρχει πυρίτης, χαλκοπυρίτης και αρσενοπυρίτης (τοξικός!). Ο μπλε χαλκαντίτης μπορεί να ανακαλυφθεί ως δευτερεύον μέταλλο. Πριν από λίγες δεκαετίες, το ΙΓΜΕ έκανε επίσης γεωτρήσεις για να δει εάν η περιοχή θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί γεωθερμικά.

Υπάρχουν άλλα, πολύ παλαιότερα ηφαιστειακά πετρώματα στην περιοχή και στο Λουτράκι υπάρχουν αρκετά κανάλια λάβας που περιέχουν δακίτη. Υπάρχουν επίσης υδροθερμικές εναποθέσεις ιάσπιδου και πιθανώς επίσης οπαλίου και αχάτη.
 

 

Η τοποθεσία του Σουσάκι
Φουμαρόλες
Ορυκτά του Σουσακίου
Φυτά και ζώα από το Σουσάκι
Βίντεο για το ηφαίστειο Σουσάκι Geological information by Georgis Vougioukalakis